ponedeljek, marec 12, 2007

FOV – vpis študenta brez statusa

Živel sem v zmoti! Ni se zgodilo prvič, zadnjič najbrž tudi ne! Kot dolgoletni študent kranjske sorbone, mi je z oktobrom dokončno potekel status – beri: sem izredni študent in so mi odpredavali vse predmete. Navadno je sledil "evidenčni vpis", v jeseni sem vsaj dvakrat o tem povprašal v refaratu in vedno je bil odgovor nekako:"Evidenčnega opisa ni več, prva tri opravljanja izpita imate zastonj, naslednje se plača, prav tako če imate še kakšne dodatne obveznosti pri predmetih, recimo seminarske,..". In zadeva je dejansko tako tudi funkcionirala, pred mesecem sem se prijavil na izpit b.p.

Zaplet: Tokrat sem se prijavil pismeno (pred tremi tedni) in preteklo soboto domov dobim pisemce:

Zadeva: Vračilo prijavnice za izpit
Ker: nimate urejenega vpisa v štud. leto 2006/2007.

Moja reakcija:Ke? wt*? Aaa.. seveda telefoni na faksu ob sobotah zvonijo v prazno,..

Razpet:Danes zjutraj dokličem referat, razložim zgodbo, nekaj časa sva si s prijazno uslužbenko razlagala vsak svoj del zgodbe, katera sta si bila seveda povsem nasprotujoča. Ampak, le nazadnje se je zadeva rešila, prijavljen sem na izpit, po pošti sem moral poslati obrazec "Vpis študenta brez statusa".

Pomislil sem še:
- na faksu imajo kontakte študentov, morda bi lahko uporabili enega izmed komunikacijskih kanalov in študente brez statusa opomnili o vpisu. Ne, zgodil se je še en izbris v naši državici! ;-)
- akademski informacijski sistem AIPS (elektronska prijava na izpit) o statusu molči, kar ni lepo od njega
- prijavnico sem poslal pred tremi tedni, protokol res veleva, da jih vnesejo v sistem en teden pred izpitom, morda bi jih lahko pred tem preverili in mi pač zadevo vrnili predčasno in s tem preprečili dvig nivoja moje želodčne kisline od sobote do danes
- zakaj je prišlo do razhajanj med rečeno-slišano, kdo bi vedel? Po besedah jutranje sogovornice pa nisem edini,..

2 komentarja:

Petrov plac pravi ...

Danes je odstopil dekan,..

Anonimni pravi ...

no ja, načeloma je študent tisti, ki naj bi bdel nad svojim statusom in vpisom - načeloma se fakultetam jebe za to - in tudi sam ne vidim razloga zakaj bi morala fakulteta skrbeti za opominjanje "dolgoletnih študentov" - ostali zadevo končajo nekje v 3 do 5 letih in navadno nimajo tovrstnih težav.