ponedeljek, april 23, 2007

web design – pop design

Konec osemdesetih. Gasilske veselice v vsaki vasi, na vsaki veselici Pop Dizajn, Rudan, Resnik, odhod čez lužo, skladbe za tuje trge, bundes frizure, objokane najstnice in mi, no ne ravno objokani najstniki, (glasba ni bila pomotoma izpuščena).. to so bili časi!

Pretirano jih ne objokujem, se mi pa občasno milo stori ko slišim Na božično noč. Tudi letos so ikone slovenskega popa poskrbeli za tradicionalno najavo o ponovnem reunionu, število objav o kombekih že nekaj let močno presega število napovedi zadnjih turnej Rolling Stonsov.

Toda tokrat gre zares! Tonetu in ostali gardi se bo zopet pridružil Laure ni več - Milan Rudan. Zakaj vem, da gre zares?
Samo hiter pogled na njihovo novo spletno stran, ki ponosno nosi ime "POP DESIGN 2007" me je prepričal o tem! Podpisal jo je sam, eden in edini, ustanovitelj skupine Tone Košmrlj, basist, pisec besedil, podjetnik, glasbeni urednik, moderator, novinar, županski kandidat ...
Ampak to ni vse! Tudi spletni oblikovalec, vse v eni osebi!
O strani se res ne bi razpisal, lahko povzamem le del njihove legendarne skladbe:" Vedno na koncu sta dve poti, izbereš pa tisto, ki je ni," kar bi v tem primeru lahko pomenilo:
a.) prepusti oblikovanje sosedovemu "mulcu", rezultat bo boljši
b.) pare na sunce in plačaj firmo (ali lokalne garažarje), rezultat bo neprimerljivo boljši.
Tukaj gre pa očitno za pot, ki je ni – Powered by Tone sam svoj mojster. Jao, jao, fantje, tole je res pravi spomenik oblikovanju weba v osemdesetih, ko se je "resne" projekte lahko naredilo kar v MS Wordu in Save as HTML, da gre pri njih za nekoliko profi pristop govori že uporaba Front Page-a….
Ne, ne morem več, #0000FF ozadje me bo ubilo, od sledenja premikajočim se napisom, me boli vrat, pozibavajoči NEWme spravlja v trans, …
Skušam si predstavljati kako sodobna bo stran ob njihovi tridesetletnici, ko bo z njimi ponovno Vili Resnik, recimo, recimo, zih bo uporabljala vsaj AJAX in morda bo navigacija možna, tudi brez podpore za slabovidne, morda, eh...
Skratka, veliko užitkov pri prebiranju strani, odprla vam bo "nove poglede in dimenzije".

Pripis, maj 2007: Čez nekaj dni sem opazil, da je skupina posodobila svojo spletno stran. Delno mi je sedaj žal, da sem jih zbadal. Tako kot je sam band (še) vedno živa legenda slovenske glasbene scene, tako je bila tudi njihova stara stran spomenik časom slovenskega interneta izpred deset in več let.
Ah ja, postajam neozdravljivi nostalgih ...

2 komentarja:

tm pravi ...

Temu bi loh rekl "POP DIZASTER" ; )

Anonimni pravi ...

Ob tem mi pride na misel fraza fanov ob nekem albumu nekega banda, ki je priredil svoje pesmi, in se glasi: Don't mess with our memories.