sreda, maj 16, 2007

Geopedia ni-še-en zemljevid

Na včerajšni dan, ki je bil (naj bi bil) posvečen klimatskim spremembam na naši ljubi zemljici, so v Kibepripi predstavili nov spletni atlas Geopedia, gre za skupni projekt hitech vsestranskega podjetja CosyLab in v zadnjem času zelo aktivne okoljovarstvene fundacije Umanotere.

In zakaj gre za atlas in ne za-še-en zemljevid? Združuje večino map (geografskih podatkov), ki so trenutno na voljo v Sloveniji (orto foto, satelitski, višinski prerezi,..), čez njih lahko "nalepimo" že pripravljene geografske podatke npr. prostor (ceste, železnice, okolje (taljenje triglavskega ledenika, morska gladina,.. ), prostega časa (taborniki, rekreativni dogodki, gostilne,....) in nenazadnje povezave na wikipedijo, ... Če portalu zaupamo svoje podatke (registracija) nam v zameno omogoča kreiranje svojih zemljevidov, slojev,.. ogled/spreminjanje lastnih kreacij lahko dovolimo tudi ostalim uporabnikom – skupnosti, web 2.0 skratka. Tehnika je temu primerna – Ajax, katero dopolnjuje podoba,…

Atlas je v "under construction" fazi (ne beta!, zato se lahko vprašamo ali gre za splet 2.0 produkt, gre morda že za 2.5 ali 1.9 (šala)? ;-) v tem najbrž tiči razlog za občasno dokaj ležerno odzivnost, ok, zadeva je "v živo" na internetu šele nekaj ur, tako, da za stabilizacijo še pride čas.

IMHO: vse skupaj vredno ogleda in preklikavanja, pripravljen je tudi debatni krožek na temo uporabe, tehnike itd,.. gre za dobro osnovo, ki bo z malo domišljije omogočala raznovrstne načine uporabe.. (o tem bi David in Zorro znala še kakšno dodat - yee, yee, we talked to much,...).

PS Geopediji bodo posvečene tudi današnje Spletne urice, kjer bosta Mihael Kadunc in Grega Milčinski iz "kouzileba" predstavila rešitev po tehnični plati in skušala odgovoriti na vprašanje "zakaj?", če imamo Google Maps, etc, ...

Ni komentarjev: