četrtek, januar 24, 2013

Obisk v Dolini - Pot tja (2. del)

Drugi zapis je namenjen predvsem tistim, ki se boste namenili v San Francisco/ZDA ali morda celo naravnost v SSH (Slovensko Startup Hiša) - nahaja se na 1597 Howard Street.

Za uspešen prihod na cilj boš potreboval:
 • potni list, stari ali novi, veljavnost ne škodi
 • potrdilo “Visa Waiver Program”, odklikaj na https://esta.cbp.dhs.gov/esta/, stane 10$, pridobi ga vsaj tri dni pred potovanjem, natisni si kopijo (potreboval jo boš na letališču)
 • letalsko karto - ugodno letiš iz Brnika preko Pariza v SF (navadno z enim postankom), hitreje preko Frankfurta, nekoliko ceneje iz Benetk ali Budimpešte
 • zobno krtačko

Ne škodi:
 • zdravstveno zavarovanje, ponudnikov ne manjka, sklenitev je pri večini možna on-line, cena za 30 dni se giblje okrog 30 EUR
 • za vožnjo s klasičnim rent-a-car-om potrebuješ mednarodno vozniško dovoljenje, izda ti ga AMZS v nekaj minutah. Potrebuješ: sliko, veljavno vozniško dovoljenje in osebni dokument, cena nekaj manj kot 30EUR (http://amzs.si/%2Fsi%2F433%2FMVD_Mednarodno_voznisko_dovoljenje.aspx), za ZIPCAR potrebuješ prevedeno potrdilo o nekaznovanosti (ta informacija ni preverjena)
 • praktično povsod se lahko plačuje s kreditno kartico, večina trgovcev bo poleg podpisa od tebe zahtevala še osebni dokument, večino transakcij se še vedno podpisuje, chip v ZDA ne dela, lahko dviguješ gotovino na bankomatu (provizija nekaj dolarjev)
 • plačuješ in dviguješ gotovino lahko tudi s plačilnimi karticami (debi), pred odhodom na banki preveri, če jo je potrebno uvrstiti na t.i. “white list”, ki omogoča uporabo na terminalih, ki berejo magnetni zapis in ne chipa. Moja banka me je o tem obvestila preko elektronske pošte, ko sem jo nekajkrat neuspešno uporabil - prijazno ni kaj

Med letom:
 • nekatere letalske družbe že omogočajo dostop do interneta :)
 • izpolni “modri listek”, katerega zahtevajo ameriške oblasti - dobiš ga na letalu, pripravi se na vprašanje “imigration officer”, navadno so v stilu, kam, za koliko časa, kje boš bival, ...
 • naravnaj uro na na pravi časovni pas (SF odštej devet ur - PST – Pacific Standard Time)

Po pristanku in formalnostih:
 • najhitrejša pod do centra SF je uporaba podzemske železnice (BART - Bay Area Rapid Transit), vozovnico si priskrbiš na avtomatih, nanj si naložiš dobroimetje, 10$ bo zadostovalo za pod do cilja, uporabi linijo “Pitsburg/Bay Point” če si se namenil v SSH izstopiš na postaji Civic Center na Market street-u nadaljuješ pot do 12. ulice, prečiš Mission steet na naslednjem križišču, bi moral zagledati SSH.

Še osnove orientacije v SF. Vse se vrti okrog Market Street-a, pravokotno ga prečijo ulice, ki so označene številčno, prva (1st) se prične v samem “downtown-u” v zalivu, nato se nadaljujejo vse do 48th street-a, ki je na drugi strani polotoka in gleda proti Pacifiku. Zato ima večino stavb svojo lokacijo opisani po križiščih, npr. SSH je na križišču Howard in 12th street, po nekaj poizkusih postane navigiranje sila lahko. Seveda aplikacija Google Maps, opremljena je tudi s podatki o javnem prometu, katerega se lahko upošteva in uporabi, za čim hitrejše prispetje na cilj. 
Presenetljiv red v prometu se odraža v tem, da boš kot pešec brez težav prečkal cesto, nobenega hupanja in grdih pogledov. Ves promet se ustavi pri STOP znaku ali rdeči luči. Ne pozabi, da avtomobili lahko pri rdeči luči zavijejo desno, v kolikor je pot prosta.

SF zemljevid 


Ni komentarjev: