sobota, julij 01, 2006

Zarote - Irregular verbs

Irregular verbs

Še vedno imam na steni seznam nekaj deset najpogosteje uporabljenih angleških nepravilnih glagolov, katere skušam uporabljati v pravilni formi pri debatah preko interneta. Kljub temu, da preko neta navadno uporabljam pravopisno dokaj mehko angleščino, se trudim biti čimbolj dosleden. Morda zaradi spoštovanja do Kraljice ali pač, da izkažem čast, komikom iz britanskega otoka, ki so svetovnemu humorju dali neizbrisljiv pečat (kok se fajn sliš).
Ok, nazaj k temi. Pred sabo imam seznam "nepravilnih", tistih, ki se ne podrejajo standardnim pravilom in dogovorom, tisti glagoli, ki se požvižgajo na ustaljeno formo in kljub napisanim principom o preoblikovanju glagola v različnih časih, živijo v povsem samosvoji obliki. To so pravi odpadniki v besedišču.
Nekateri med njimi samovšečni, v bistvu nadčasovni, saj ne glede na čas vedno živijo v isti obliki, recimo "bet" (staviti), "let" (pustiti, dovoliti). Če sedaj dopustim, še ne pomeni da sem tudi včeraj!
Drugi, zavajajoči in lažnivi, na primer "leave", se pravi oditi, zapustiti,.. in v pretekliku "left"!? Odšel je, kam pa? Levo!? Ali, pa situacija, pridete v hotel, iščete nekoga in receptor vam odvrne "He left!", ozrete se levo in nikjer nobenega! Samo zavajanje!
Pri vseh variacijah črk in iz njih sestavljenih besed, katere so nam na razpolago, niso uspeli za glagol "leave" sestaviti drugačne variacije črk, kakor že obstoječa beseda, ki naj bi označevala smer - levo! Če predpostavljamo, da imamo v abecedi na razpolago 25 črk, lahko s petimi od njih naredimo več kot devet milijonov različnih besed (Župančič naj jih bi pri prevajanju Shakespeara uporabljal nekaj več kot dvajsettisoč). In, kaj so mojstri naredili, pri ustvarjanju past tense forme za "leave",.. hm.. What should we do about "leave" chaps? Ough, it's almost tea time! Let's just take "left"! Great idea! Ok, to bi razumel, če bi besedišče nastajalo v sedemdesetih letih nekje v mavrični Kaliforniji, ob zvitku opojnih substanc, bi to razumel, saj je bilo takrat res vse "kul"! Ne pa v Kraljevini s tisočletno zgodovino. Fuj, fej! Primerov skreganih z vsako logiko je praktično neskončno, skupno vsem je edino nedoslednost in šlamparija!
Nenazadnje je v to veliko zaroto je udeleženo celotno šolstvo sveta, v vseh letih izobraževanja, čisto pri vsakem testu, se pojavi vsaj ena naloga, pri kateri je potrebno vstavljati nepravilne glagole! Čemu, zakaj? Zato, ker so izbranci? Ker so boljši od ostalih? Ne, tako kot v filmih vedno upamo, da bodo "slabi fantje" zmagali nad "dobrimi" in to se dogaja, prav na vsakem koraku! Če si povprečen, navaden, nisi zanimiv!
Na koncu, pa zakaj sploh pravila, če imamo izjeme? Potem si naj prenehajo lagati, oh, kako imamo vse urejeno, našim glagolom smo predpisali pravila in vsi se jih držijo, no razen nekaj manjših izjem (katere najpogosteje uporabljamo). Morda se ravno zaradi svojega prestižnega statusa, ki so si ga priborili z vsakodnevnim pojavljanjem v debatah, požvižgajo na standarde. Podobno Orwellovi Živalski farmi, vsi enaki, vendar so eni bolj enaki, kot drugi!
Skratka, pozivam otočane, naj že enkrat obračunajo z izjemami, s tistimi drugačnimi! Njihov jezik se že leta uveljavljen po celem svetu, kot univerzalni jezik za komunikacijo med različno govorečimi ljudmi (in pujsi)! Imajo seznam tistih, ki se ne držijo pravil in kaj so z njimi storili? Nič, celo tolerirajo ga!
Sedaj grem k Ruplu, da skupaj napiševa protestno noto! Svojo zaskrbljenost, nad temi prekritimi besednimi teroristi, nameravajm nasloviti tudi na gospoda Busha, pa naj on ukrepa proti njim! Že vidim napis "Guantanamo Bay - irregular verbs welcome"!
Če pa pogledam vse skupaj z distanco, pa od ljudi, ki vozijo v napačno smer "on left side", ne pa po pravi "righ one", ni kaj drugega za pričakovat!

Pripis:
- objava, ni "resne narave"
- prav tako, ni povezan s Parado ponosa, ki se danes odvija v Ljubljani, lahko pa najdemo določeno koleracijo med "verbofobnostjo" avtorja in boja za pravice "drugačnih", ki danes protestirajo v našem glavnem mestu
- tisti, ki iščete seznam nepravilnih glagolov, ga najdete tukaj.

Vsi enaki, vsi različni! ;-)

Ni komentarjev: