V času malice, ko nimam volje za obilno kosilo, si navadno poleg kave privoščim še kakšno "balkan fast food" specialiteto, navadno kar mesni burek.
Tudi danes sem zakorakal, v malo prodajalno ene izmed slovenskih pekarn, ki se nahaja v bližini firme.
Že pogled v vitrino mi je dal vedeti, da pretirane izbire bureka, danes pač ne bo.
"Mesnega bi!"
"Žal nimamo, samo še en jabolčni," odgovori prodajalka.
"Jabolčni, jabolčni burek? In to ni 'štrudl'?", v misli se mi prikradejo slike iz Kajmaka in marmelade, ko Djuro razlaga, kaj je burek in kaj štrudla (maš sirni burek, pa pocukraš pa evo ti štrudla), kako preroško.
"Ne, jabolčni burek je," mi z nekaj nasmeška ponovno odvrne prodajalka.
"Svašta," pričnem z iskanjem alternative, med dobrotami skritimi za pleksi steklom, "kar tole pico bi," in s prstom pokažem na mini okroglo pico v izložbi, da se ne bi kje prikradel picaburek. Plačam in odidem.
Do kam bo segla evolucija bureka v Sloveniji? Stavim, da do bureka z okusom prekmurske gibanice ni daleč, tudi eksperiment s kranjsko klobaso ne bi bil slab, saj jo bi tako končno lahko ponudili turistom v priročni "take-away" obliki in še etnologi, ki ves čas kričijo "svetovno poznana Kranjska klobasa izginja," bi bilo zadovljni.
Ni komentarjev:
Objavite komentar