nedelja, avgust 27, 2006

Medicina - Na 8 ur 1 tablet!

Mi je razložila prijazna farmacevtka v lekarni. Tja me je pripeljalo oteklo grlo v spremstvu dokaj visoke vročine (39 in več). Samo bolezen pa sva hitro diagnosticirala z mojo prijazno doktorico. En velik: "Aaaaaa", ki je že sam po sebi zazvenel, kot "Aaaaangina" je bil dovolj, da sem dobil recept za škatlo Ospena, katerega nisem videl že tja od osnovne šole naprej. No problem se šele tukaj prične!
Kako hudiča naj samega sebe opomnim, da je preteklo osem ur in da moram vzeti tableto? Seveda, kot človek tehnike jo takoj tudi skušam uporabiti v svoj prid. Nastavim si opomnike vsakih osem ur, tako se mi po pretečenih minutah, vsakič skoči na ekran opozorilce:"Vzami tablete". Zadeva načeloma deluje, če seveda takrat nisem preveč zatopljen v drugo delo ali me sploh ni pri računalniku. Posledica je, da tablete v tistem trenutku pač ne vzamem, kar pomeni da čez pet minut nisem več prepričan ali sem jo ali nisem, sicer se spominjam, da sem jo, ampak morda je spomin na včerajšnjo tableto, pogled v škatlo pa tudi ne daje ustreznega odgovora.
Taka rešitev skratka ni povsem zadostna!
In kaj sem stuhtal?

Dodal sem še povsem preprosto ne "hi-tech" rešitev. Na prozorni ovitek, za katerim se skrivajo posamezne tablete napišem dan in uro, kateremu tabletka pripada. Se pravi S 12, S 20, N 4,… (sobota ob 12h, sobota ob 20h, nedelja ob 4h…) in zadeva povsem "špila". Takoj vidim ali je bila tableta resnično zaužita ali ne, prav tako natanko vem, do katerega dne bom še "prežvekoval" bele knofke… Skratka, rešitev za vsakega vsakogar, ki je vsaj malo senilen! ;-)

Opozorilo: Pred uporabo se posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom. Članek ni resne znanstvene narave, ampak le nakazuje, da se mi danes ne da ukvarjati s kakšno pametno stvarjo, recimo učenjem matematiko en dan pred izpitom!

2 komentarja:

Centrifuzija pravi ...

Članek tudi nakazuje, da bi te dnevno jemanje kontracepcijskih tablet najverjetneje že po enem mesecu spremenilo v hormonsko razvalino ali pa bi bil po hitrem postopku noseč. Vsekakor dve zajebani zadevi.

Petrov plac pravi ...

tamara: O tem pa res ni dvona, edino katera izmed dveh bi me doletela je vprašanje! :-)