torek, avgust 29, 2006

Podaljšanje prometnega dovoljenja iz naslonjača

Čez nekaj dni, mojemu italjanskemu karavanu, poteče prometne dovoljenje. Avto še ni dopolnil sedem let, zato ga mi ni potrebno voziti na tehnični pregled. Tako ostane samo zavarovanje, katerega sem opravil osebno in plačilo cestnine.
Seveda, se kot računalniški zanesenjak, ne bom postavil v vrsto, ampak sem zadevo poklikal, kar iz domačega naslonjača.

Na e-upravi, se prijavim s certifikatom SIGEN-CA in izberem storitev "Vloga za spletno podaljšanje veljavnosti prometnega dovoljenja" in postopek se prične.
Prvo vpišem številko prometnega dovoljenja, zatem se prikažejo podatki o mojem avtomobilu, nato izberem zavarovalnico in vpišem številko zavarovalne police.
Storitev nato prične s preverjanjem vnesenih podatkov (zavarovanje sem opravil včeraj, a sistem še ni prepoznal police, danes je zadeva polico prepoznala, baje zna trajati tudi do tri dni od sklenitve police, do njenega vnosa v centralni sistem), če so podatki pravilni, izberemo število mesecev za katere želimo plačati "Letno povračilo za uporabo cest", zatem pa sledi že prvi predračun. Ostane samo še plačilo (Activa, Visa, MasterCard, Moneta,..) in vnos podatkov o kartici, preverjanje, preverjanje, klik, potrdi in zadeva je končana.
Sledi še izpis povzetka na katerem si lahko dolpotegnemo račun v PDF ali XML obliki ali natisnemo potrdilo, ki naj bi uradno osebo prepričalo, da smo prometno dovoljenje naročili. No, tole potrdilo me ni povsem prepričalo ali morda pa bo policiste?

Prometno dovoljenje naj bi bilo v dveh delovnih dneh, s pomočjo polžje pošte, dostavljeno domov.

Najbolj me je zmotilo, da naša "draga e-uprava" zaračuna "Provizijo za spletno plačilo" v vrednosti 516,40 SIT! Ok, res da mi ni potrebno v vrsto, ampak tudi ne težim na okencu in morda bi bilo bolj smotrno e-storitve stimulirati z dodatnimi popusti, ne pa z obračunavanjem provizij!
O pogostosti uporabe e-storitev najbrž tudi govori številka izdanega računa: EPS00000024-2006, hm štiriindvajseti (na območju UE Kranj) izdani račun preko e-uprave letos!? Državni strežniki morajo očitno zelo švicati od izrednega navala!

Še to: izgradnja celotnega sistema e-uprave in podpornih storitev, ni bila poooceni in država bi morala promovirati njihovo uporabo, ne pa z zaračunavanjem provizij odbijajo še tistih nekaj, ki jih bi morda uporabili! Predvsem pa bi bilo veliko ceneje, če nas bi minister Virant vseh štiriindvajset osebno obiskal na domu ter nam lastnoročno podaljšal prometno dovoljenje.

Da, ne bom preveč kritičen, zadeve so narejene, nekako tudi delujejo, da bodo v široki uporabi, bo pa najbrž preteklo še nekaj časa (davkoplačevalskih cekinov).

Ni komentarjev: